کد خبر : 109476
تاریخ انتشار : شنبه 29 آبان 1400 - 23:10

شکوه “نوروز” در تاقبستان کرمانشاهان

شکوه “نوروز” در تاقبستان کرمانشاهان

سندش را سه هزار ساله نوشته‌اند و در اینکه “جمشید” یا “کیومرث” کدامیک پایه گذار آن بوده‌اند تردیدهای بسیاری وجود دارد… اما طبق آنچه در شاهنامه؛ شناسنامه ایران زمین آمده نوروز از آنجا پدید آمده که”جمشید” تختی شگفت می‌سازد و دیوان که در فرمان او بوده‌اند این تخت را به دوش می‌نهند و به آسمان

سندش را سه هزار ساله نوشته‌اند و در اینکه “جمشید” یا “کیومرث” کدامیک پایه گذار آن بوده‌اند تردیدهای بسیاری وجود دارد…

اما طبق آنچه در شاهنامه؛ شناسنامه ایران زمین آمده نوروز از آنجا پدید آمده که”جمشید” تختی شگفت می‌سازد و دیوان که در فرمان او بوده‌اند این تخت را به دوش می‌نهند و به آسمان می‌برند و جمشید به گشت و گذاری بی پیشینه بر پهنه آسمان می‌پردازد…

هنگامی که دیوان تخت را بر زمین می‌نهند ایرانیان به پاس این رخداد که همتایی پیش از آن در جهان نداشته جشنی بزرگ می‌آرایند که آن را روز نو یا نوروز می‌نامند.

چگونگی پیدایش این جشن باستانی اما شاید به اندازه پیوند سه هزار ساله‌ای که میان ساکنان فلات ایران ایجاد کرده اهمیت نداشته باشد، پیوندی که با از هم گسستن امپراطوری ایران هنوز از هم نگسسته و حالا میلیون ها نفر درکشورهای مختلف جهان، نوروز باستانی ایران را جشن میگیرند…

جشنی که دامنه آن امروز به تاق بستان کرمانشاهان کشیده شد و شکوه این جشن باستانی در کنار تاق های تاریخی تاقبستان حال و هوای دیگری دارد

امروز هزاران نفر از کرمانشاهیان در تاقبستان گرد هم آمدند تا جشنی بگیرند برای نوروز باستانی شان و به ایرانیان و جهانیان اعلام کنند این سرزمین و این تاقبستان که روزی میعادگاه برگزاری آیین نوروز گذشتگان بوده، پایتخت نوروز ایران و جهان است.

شروع افتتاحیه جشنواره آیین های نوروزی با اجرای گروه “هلپرکه” با شور و نشاطی خاصی همراه بود و اقوام مختلف را که از گوشه گوشه ایران زمین برای حضور در این جشن به کرمانشاه و تاقبستان آمده بودند را حسابی به وجد آورد

در ادامه اما این اجرای گروه “ئاگر نوروزی” بود که در آن مردان و زنان با در دست گرفتن ۴۰ مشعل آتش به یاد رسم و رسوم گذشتگان در نوروز، صفای خاصی به مراسم دادند و شکوه آیین های نوروزی گذشتگان را به نمایش گذاشتند…

به رسم میزبانی کلام آغازین این آیین به هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه اختصاص یافت که از حضور همگان در این جشن و آیین قدردانی کند

بازوند به کمک های مردمان ایران زمین در زلزله سال گذشته سرپل ذهاب اشاره کرد و افزود: تمام تلاشمان این است که بتوانیم این کمک ها را به نحوی جبران کنیم و قدردان محبت مردم ایران زمین هستیم و این مهربانی در همیشه تاریخ ماندگار است.

در ادامه اما از بهرام کلهرنیا استاد دانشگاه دعوت شد تا قدری در خصوص نوروز و پیشنیه آن صحبت کند که ابتدای کلام این محقق و پژوهشگر با انتقاد از بی توجهی به فرهنگ و تاریخ ایران زمین شروع شد.

کلهرنیا گفت: در حالی کشورهای اروپایی در حال رقابت برای معرفی تاریخ و فرهنگ خود هستند و کشوری مانند آمریکا با ابزار سینما در پی تاریخ سازی برای خود است که ما کشورهای جهان سوم، تاریخ و تمدنمان را فراموش کردیم و به نام توسعه و تجدد، دار و ندار فرهنگ و تاریخمان را گذاشتیم دم دَر که ببرند!

کلهرنیا از کرمانشاه به عنوان شهر تاریخ و مدنیت یاد کرد و افزود: اینجا شهری است که در زمان جنگ تحمیلی وقتی برای ساختن پناهگاه دل شهر را حفاری کردند به آثار و تاریخ چندهزار ساله رسیدند! اینجا شهر و دیاری است که هر نقطه آن را بکاوید به سندی تاریخی می رسید و کل این سرزمین یک گنج بزرگ و تاریخی است.

این استاد دانشگاه افزود: این شهر یکی از ریشه های تاریخی و مدنیت این سرزمین است و همین “تاقبستانی” که در آن قرار داریم محلی برای برگزاری میعاد نوروز بوده است.

کلهرنیا تصریح کرد: در همین راستا با توجه به ریشه های فرهنگ و تاریخ و تمدن این سرزمین، تقاضای ما این است که کرمانشاه که امسال به عنوان “پایتخت نوروز ایران” معرفی شده، پایتخت نوروز ایران بماند و میخواهیم این نام ثبت جهانی شود و کرمانشاه به عنوان پایتخت نوروز ایران در جهان نیز معرفی شود.

وی افزود: علاوه بر این درخواست داریم موزه نوروز ایران و نیز پژوهشگاه نوروز ایران در کرمانشاه احداث شود تا بتوانیم پژوهش های جامع و بنیادی در خصوص نوروز و چیستی آن انجام دهیم.

سخنران بعدی مراسم استاد داریوش ارجمند هنرمند کشورمان بود که با اشاره به پیشینه تاریخی پربار کشورمان، گفت: نوروز تنها گوشه کوچکی از مراسمات بزرگ و باستانی ما ایرانیان است که متاسفانه همه این آیین ها را با کمال تاسف مثل سطل زباله گذاشتیم دم دَر و دیگران آنها را بردند.

وی افزود: اما خوشبختانه در حال حاضر و در دهه های اخیر به برکت وجود افرادی مانند مقام معظم رهبری کم کم داریم داشته هایمان را باور میکنیم و یکی یکی آنها را احیا میکنیم.

ارجمند افزود: امروز به برکت باکری ها و همت ها متوجه شدیم پهلوانانی مانند رستم چگونه جنگیدند و ایران را بعد از هزاران سال حفظ کردند و به دست ما سپردند.

وی تصریح کرد: متاسفانه ما تاریخ داریم اما قدر آن را نمیدانیم و این درحالی است که برخی کشورها مثل آمریکا از هر ابزاری برای تاریخ سازی کشور خود استفاده میکنند و امیدوارم روزی برسد که قدر تاریخ و فرهنگ خودمان را بدانیم.

در ادامه این مراسم که با اجرای گروه های مختلف هنری همراه بود تندیس جشنواره آیین های نوروزی توسط استاندار کرمانشاه به دکتر علی اصغر مونسان معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اهدا شد

پایان بخش این مراسم شاد و مفرح هم با اجرای حسین صفامنش خواننده کرمانشاهی همراه شد که شور و نشاط خاصی به مراسم بخشید

اولین جشنواره ملی آیین های نوروزی با برگزاری این مراسم امروز (۳ فروردین) در کرمانشاه رسما آغاز به کار کرد و قرار است از سوم تا ۱۰ فروردین ماه ۱۵ گروه هنری از سراسر کشور به اجرای رسم و رسومات نوروزی اقوام مختلف ایرانی در شهر کرمانشاه بپردازند.
این جشنواره به همت استانداری، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمانشاه برگزار شد. منبع: ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

زيرنويس فارسي و انگليسي

بهترین قیمت، خرید رپورتاژ آگهی

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح